Ένα γενικό σχόλιο που ακούω συχνά τελευταία, από άνδρες και γυναίκες, είναι ότι οι άνθρωποι σήμερα φοβούνται να δεσμευτούν σε μία ερωτική σχέση.

Πράγματι, στην εποχή της υπερκαταναλωτισμού και των εύκολων αγορών, μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να κάνει μία ερωτική σχέση οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Τόσο εύκολα, όπως το να αγοράσει ένα T-Shirt από ένα Zara ή H&M. Κάποιοι θέλουν απλά ένα επιπλέον μπλουζάκι για να αισθανθούν για λίγο καλά, μέσα από την ποικιλία του καινούριου και το ίδιο αναζητούν και στις σχέσεις τους. Κάποιοι ψάχνουν εφήμερη χαρά, γρήγορη αλλαγή και ανανέωση, χωρίς να τους νοιάζει αν «χαλάσει» αύριο το πρωί, μην σας πω ότι την επιλέγουν για να “χαλάσει”! Άλλωστε η αντικατάσταση είναι επίσης εύκολη και γρήγορη υπόθεση. ‘Οπως ακριβώς και τα T-shirts! Χμμ…. σας λέει κάτι αυτό.

Οι μονάδες μέτρησης της σχέσης ποιότητας – χρήματος (value for money) στα μπλουζάκια, θα λέγαμε ότι είναι πόσο θα το φορέσεις, πόσο θα αντέξει στις δύσκολες συνθήκες και πως θα αισθάνεσαι φορώντας το. Αντίστοιχα, στις ερωτικές σχέσεις, είναι το πόσο πολύ θέλεις να βρίσκεσαι με τον/την σύντροφό σου, πόσο ανθεκτική στις δυσκολίες γίνεται η σχέση, πώς αισθάνεσαι μέσα σε αυτήν και τι τελικά γεύση σου αφήνει.

Γιατί λοιπόν αρκετοί άνθρωποι σήμερα, τολμώ να πω κυρίως άνδρες, δεν «αγοράζουν» σχέσεις ποιότητας, μακράς διαρκείας, αλλά προτιμούν τις εύκολες, γρήγορες και με συνοπτικές διαδικασίες, ερωτικές σχέσεις, χωρίς υποσχέσεις για το μέλλον;

Παρακάτω αναφέρω και σχολιάζω, μερικούς από τους πιο συχνούς φόβους, σε ότι αφορά την απόφαση κάποιου να «μπει» ή όχι σε μία σχέση:

ΣΥΧΝΟΙ ΦΟΒΟΙ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ:

  1. Ο φόβος της αποτυχίας. Ο φόβος ότι θα πληγωθούμε πάλι εάν αφήσουμε τον εαυτό μας να ερωτευτεί.
  2. Ο φόβος της διαχείρισης των έντονων συναισθημάτων. Ο Έρωτας πονάει…..
  3. Ο φόβος της μελλοντικής «δέσμευσης». Και αν όλα πάνε καλά και πρέπει να κάνω το επόμενη βήμα;
  4. Ο φόβος των υψηλών προσδοκιών. Θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της σχέσης;
  5. Ο φόβος της χαμένης ευκαιρίας. Είναι αυτή η καλύτερη επιλογή για εμένα; Μήπως παρακάτω βρω κάτι καλύτερο; Πιο ψηλό, πιο όμορφο, πιο γαλάζιο…
  6. Ο φόβος ότι θα μας “κλέψει”  ο σύντροφος τον προσωπικό μας χρόνο, από πράγματα που μας αρέσουν να κάνουμε. Δεν έχω χρόνο για σχέσεις….

 Είναι σημαντικό να συζητιούνται οι αρχικές προσδοκίες από τον καθένα, με χιούμορ και διάθεση κατανόησης, όχι με πρέπει και προσταγές. Διερευνήστε από την αρχή κατά πόσο έχετε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και κοινό μοντέλο ζωής. Αν τα βρίσκετε, αξίζει να το συνεχίσετε. Αν όχι, «Run Lola, Run”!!

Κάθε ΝΑΙ κρύβει μέσα του ένα ΟΧΙ. Και το αντίθετο. Η ελευθερία μας κρύβεται μέσα στις δεσμεύσεις μας. Σκεφτείτε το λίγο. Εάν θέλω να έχω ένα υγιές όμορφο σώμα, θα πω όχι σε κάποιους πειρασμούς τροφών. Εάν θέλω να απολαύσω μία καλή σχέση, θα πω όχι σε κάποιους πειρασμούς νέων συντρόφων. Δεν υπάρχει κέρδος χωρίς απώλεια και απώλεια χωρίς κέρδος. Και πάλι το ζητούμενο είναι τα θέλω και οι επιλογές που έχω σε κάθε φάση της ζωής μου. Με βάση τα δεδομένα που έχω σήμερα, κάνω τις καλύτερες επιλογές για εμένα και προχωράω στη ζωή μου. Άλλωστε τι είναιαυτό που κρατάει για πάντα;

 

[ninja-popup ID=28817]

Κατεβάστε δωρεάν το πλήρες άρθρο «Μήπως φοβάσαι να μπεις «σε σχέση», σε μορφή E-Book

 [/ninja-popup]
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
Skip to content