negative-thoughts2Η εμμονή με την θετική διάθεση… και πώς να την αποφύγετε!

  • Να σκέφτεσαι πάντα θετικά! Ό,τι και αν συμβαίνει.
  • Μακριά από ανθρώπους με «αρνητική» ενέργεια!
  • Μην κάνεις τέτοιες σκέψεις (αρνητικές δηλαδή), γιατί μαυρίζεις την ζωή σου… και το μέλλον σου…
  • Πουφ! Δεν τον/την αντέχω! Είναι μέσα στην αρνητικότητα!

Hello??? Με συγχωρείται!!!! Εγώ, που μόλις χώρισα από τον άνθρωπο που αγαπούσα, γιατί τον έπιασα να… «πίνει καφέ» με την καλύτερή μου φίλη!

Που το αφεντικό μου μόλις με έβρισε, για πολλοστή φορά, για κάτι που δεν έφταιγα καθόλου μα καθόλου….

Που μόλις έβαλα το καλό μου φόρεμα και πέρασε ο τύπος με το fiataki και με έκανε «παπί»  (να ήταν και με Mazerati, να πω χαλάλι!)…

Που με απέλυσαν, 30 του μήνα, απροειδοποίητα και μόλις έχω αγοράσει το καινούριο μου αυτοκίνητο (με δόσεις εννοείται)…

Που η μάνα μου για χιλιοστή φορά, βάζει πλυντήριο με τα νέα μου μεταξωτά εσώρουχα στους 60’ γιατί «μόνον έτσι καθαρίζουν»….

Που έχω 1002 σοβαρούς ή μη,  λόγους για να κλάψω, να θυμώσω, να νευριάσω, να αγχωθώ, να νιώσω «αρνητικά» βρε παιδί μου, τι θα κάνω;;;;  Τι να τα κάνω όλα αυτά τα «αρνητικά» συναισθήματα που νιώθω;

negative-thoughtsΘα πρέπει να τα βάλω στην άκρη και να αρχίσω τα μάντρα και τις προσευχές; Να προσποιηθώ ότι όλα πάνε καλά στη ζωή μου και ότι όλα είναι «όπως θα έπρεπε να είναι, στη θέση τους» γυρίζοντας τα πάνω – κάτω, όπως μας λέει η σύγχρονη Ψυχολογία της «Θετικότητας»;

Όχι, αγαπητοί μου φίλοι. Η αλήθεια είναι ότι η Θετική ψυχολογία, δεν λέει να μην νιώθετε παρά μόνο θετικά συναισθήματα, για να είστε in! Για εμένα προσωπικά, όλα τα συναισθήματά μας έχουν αξία. Και μεγάλη μάλιστα! Ό,τι νιώθουμε είναι πληροφορίες. Είναι η αντίδραση του εαυτού μας σε συγκεκριμένα εξωτερικά ερεθίσματα, που μεταφράζονται από το «νου» μας, σε συνεργασία με ένα πλήθος πληροφοριών από τον εσωτερικό μας κόσμο. Για αυτό θα πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας.

Κανείς δεν μπορεί να κρίνει, γιατί νιώθουμε όπως νιώθουμε. Δική μας η ζωή, δικά μας και τα συναισθήματα! Όλα τα συναισθήματα μας δίνουν κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε στο τώρα. Αποτελούν έναν οδηγό για το προς τα πού να κινηθούμε στη ζωή μας. Χρειάζεται όμως η σωστή «μετάφραση» για να μας οδηγήσουν στην σωστή κατεύθυνση.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο θυμός, το άγχος, η πίκρα, η λύπη, δεν είναι απαραίτητα «αρνητικά» συναισθήματα.  Όμως ο έντονος θυμός, η έντονη ζήλια, η προσκόλληση, η μνησικακία, ο εγωισμός, η βιαιότητα, είναι. Το κακό με τα τελευταία, είναι ότι κάνουν περισσότερο κακό σε αυτόν που τα αισθάνεται, παρά στο υποκείμενο για το οποίο αναφέρονται. Είναι ικανά να δημιουργήσουν μέχρι και «τοξίνες» στο σώμα που τα νιώθει, εξαιτίας της φόρτισης που δημιουργείται στο άτομο.

Όπως λέει και ο Goleman, στο βιβλίο του «Καταστροφικά Συναισθήματα, ένας επιστημονικός διάλογος με τον Δαλάι Λάμα» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2003), σε κοσμικό επίπεδο, είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγεί κανείς παντελώς από τα αρνητικά συναισθήματα. Υποστηρίζει λοιπόν, ο ηγέτης του βουδισμού, ότι δεν είναι δυνατό να μην αισθανόμαστε για παράδειγμα θυμό. Αλλά όταν τον αισθανόμαστε επιτυχία είναι να μπορούμε να σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις για να απαλλαγούμε από αυτόν. Να βρούμε τις μεθόδους που μας ταιριάζουν και μπορούν να μειώσουν την ένταση του θυμού ή άλλου αρνητικού συναισθήματος που νιώθουμε.

Αυτό φίλοι μου, απαιτεί ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για τα συναισθήματα. Όπως υποστηρίζει ο παραπάνω συγγραφέας: «όπως ακριβώς συμβαίνει και σε σωματικό επίπεδο, αν έχεις ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να συνέλθεις από μια ασθένεια πιο γρήγορα.  Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν νιώθεις ένα καταστροφικό συναίσθημα, θα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος, ώστε η βασική νοητική σου κατάσταση να είναι όπως ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα». Εάν έχεις κάνει την βασική προετοιμασία, μετά, σε μία ιδανική κατάσταση, μπορεί να καλλιεργήσεις την ικανότητα να ανιχνεύεις τα σήματα των συναισθημάτων που πρόκειται να εκδηλωθούν, έχοντας αναπτύξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης. Και τότε, μπορεί είτε να προλάβεις την έκρηξη στην εκδήλωσή τους, είτε να μετριάσεις τον βαθμό της αντίδρασής σου.

Τους τρόπους με τους οποίους θα προπονηθείς σε αυτό, θα τους αναλύσουμε σε άλλο άρθρο. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το εν λόγω βιβλίο. Ή να εξασκηθείτε σε τεχνικές ελέγχου συναισθημάτων, όπως η τεχνική του διαλογισμού, η αυτοσυγκέντρωση, οι βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, η συζήτηση με τον εαυτό μας, ότι τέλος πάντων σας ταιριάζει.

Σύμφωνα με τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, έχουμε επίσης την δυνατότητα να αλλάζουμε τα συναισθήματά μας, αλλάζοντας την ερμηνεία τους, όταν πλέον συνειδητοποιούμε ότι αυτά δεν μας βοηθάνε να πάμε παρακάτω. Όμως σε αυτό το άρθρο θέλω να σταθώ σε ένα σημείο, το οποίο αποτελεί βασική πεποίθησή μου και πολύ χρήσιμο εργαλείο στη δουλειά μου, ως θεραπεύτρια. Προσπαθήστε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας:

ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΝΙΩΘΩ. ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΤΙ.

Στη συνέχεια φροντίστε να «αποκωδικοποιήσετε» την πληροφορία που σας δίνει για το πού βρίσκεστε σήμερα, το ενοχλητικό «αρνητικό» σας συναίσθημα. Αλλιώς το αφήνετε να συσσωρεύετε μέσα σας σαν «τοξίνη», δηλαδή σαν «σκουπίδι» στο σώμα σας.

Το πρόβλημα αρχίζει, όταν παγιώνονται οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα, για μεγάλο χρονικό διάστημα… Και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.

Αντί λοιπόν να κατηγορείται τον εαυτό σας και να τον επικρίνεται επειδή σκέφτεται «αρνητικά» κάποιες φορές, δείτε τι πληροφορίες έχετε να μάθετε από αυτές τις σκέψεις. Προπονηθείτε, οπλιστείτε με δύναμη και μάθετε πώς μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση προς όφελός σας. Όταν οι κεραίες σας θα είναι πλέον σε θέση να αντιλαμβάνονται τον «θυμό» που έρχεται, θα μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε καλύτερα και πιο έγκαιρα.

Με αγάπη προς τον εαυτό σας και προς τους άλλους και όχι με άκριτη «θετικότητα», απέναντι σε οτιδήποτε! Για εμένα προσωπικά το να έχω θετική στάση ζωής, δεν σημαίνει ότι ΠΡΕΠΕΙ πάντα να χαμογελώ και να βρίσκομαι σε ροζ συννεφάκι. Σημαίνει να ζω στο Εδώ και Τώρα, με επίγνωση, στα δύσκολα και στα εύκολα και να μπορώ να τα αντιμετωπίζω με ασφάλεια και ηρεμία.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά, που θα θέλετε να ξεσπάσετε για κάτι δύσκολο που σας συνέβη, κάντε το! Σκεφτείτε μετά, «μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό νωρίτερα; Μπορούσα να το αποτρέψω»; Αν ναι, τώρα το ξέρετε για την επόμενη φορά. Αν όχι, συγχωρήστε τον εαυτό σας, ζητήστε και από τους άλλους συγχώρεση και δείτε τι παραπάνω μάθατε για εσάς, από αυτή την αντίδραση. Την επόμενη φορά φροντίστε να το ελέγξετε λίγο περισσότερο. Μέχρι να φτάσετε στο σημείο, να γνωρίζετε τόσο καλά τον εαυτό σας, ώστε να μην χρειάζεται να έρθετε σε αυτή την κατάσταση. Πιστέψτε με, γίνεται!

Με αγάπη,

Κατερίνα Αθανασίου

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
Skip to content