της Δρ. Κατερίνας Αθανασίου

Το #menospiti δεν είναι σίγουρα εύκολη υπόθεση. Έρχεστε αντιμέτωποι με όσα θέλετε να αποφύγετε μέσα στο σπίτι. Δυσκολίες στην επικοινωνία με σύζυγο, παιδιά με απαιτήσεις, γονείς με απαιτήσεις, δουλειά γραφείου με deadlines, ακατάστατα δωμάτια, εφοδιασμός σπιτιού και τόσα άλλα.  Όλα όσα μερικοί αποφεύγουμε με την πολύ δουλειά, τις συνεχείς εξόδους, το διαρκώς φορτωμένο πρόγραμμα. Ω ναι! Καταλαβαίνετε για τι μιλάω…

Το #menospiti είναι όμως σήμερα μια απαραίτητη φάση, με προϋπόθεση την συνεννόηση κ την συνεργασία όλων μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ #MENOSPITI

  1. Ευκαιρία για τακτοποίηση. Αυτή τη ντουλάπα που όλο λέω να καθαρίσω. Η Αποθήκη που συσσωρεύει άχρηστα αντικείμενα εδώ και κάτι αιώνες. Ξεκαθάρισε κ πέταξε άχρηστα πράγματα που εδώ κ καιρό ξέρεις ότι δεν χρησιμοποιείς πια.
  2. Υλοποιώ εκκρεμότητες προτεραιότητας D ( δηλαδή όχι επείγον, όχι σημαντικό αλλά που θέλω να κάνω). Διάβασε αυτά τα βιβλία που έχεις στη ράφι εδώ και μήνες και κάνουν το σουπλά στο κομοδίνο σου. Δες ταινίες που έχεις σημειώσει να δεις και δεν έβρισκες ποτέ το χρόνο να το κάνεις.
  3. Τακτοποίησε τις άπειρες φωτογραφίες που έχεις στον υπολογιστή σου ανά ημερομηνία ή τοποθεσία. Είναι μια χρονοβόρα δουλειά που ποτέ δεν έχεις χρόνο να αφιερώσεις. Τις καλύτερες μοιράσου τις στα social media επιτόπου!
  4. Εάν έχεις παιδιά στο σπίτι, αξιοποιήστε τον «ποιοτικό χρόνο» μαζί τους. Παίξτε μαζί επιτραπέζια, μαγειρέψετε, χαλαρώστε φτιάχνοντας λίστα με οικογενειακά τραγούδια. Ακόμη φτιάξτε αστεία βιντεάκια ή βγάλτε αστείες φωτογραφίες για να θυμάστε τις ημέρες αυτές…
  5. “La vita e Bella” Μη χάνετε το χιούμορ σας! Θυμάστε στην ταινία αυτή τι έκανε Roberto Bennini για να ξεγελάσει τα παιδιά του που βρισκόταν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως; Παρουσίαζε την όλη τραγική κατάσταση, ως ένα «παιχνίδι». Αξιοποιήστε τη φαντασία σας και βρείτε δημιουργικούς τρόπους να εξηγήσετε στα παιδιά σας τι σημαίνει η όλη κατάσταση. Πολεμήστε όλοι μαζί το «Φάντασμα του Κορωνοϊού»! Φτιάξτε κανόνες που η τήρησή τους κερδίζει πόντους όπως: «όποιος αγγίξει τον παππού ή την γιαγιά χάνει 50 μονάδες», «Όποιος φταρνιστεί χωρίς χαρτομάντηλο 100 μονάδες»! Φαντασία, χιούμορ και καλή διάθεση να υπάρχει!
  6. Μην εξαντλείτε το πορτοφόλι σας και τα ράφια από τα σούπερ μάρκετ! Πάρτε βασικά υλικά και γίνετε δημιουργικοί στη μαγειρική. Οργανώστε ένα διαγωνισμό μαγειρικής. Χωριστείτε σε ομάδες και παρουσιάστε τη δική σας ξεχωριστή πρόταση για τηγανίτες, σαλάτες, μακαρονάδες, ή ότι σας αρέσει με τα ίδια υλικά η κάθε ομάδα. Μην ξεχάσετε να μοιράσετε πόντους στο τέλος και να δώσετε μια άμεση επιβράβευση (π.χ. οποία ομάδα κερδίσει έχει δώρο ένα μασάζ από την άλλη ομάδα ή ένα ρεπό από πλύσιμο πιάτων).
  7. Οι ανθρώπινες σχέσεις αλλάζουν μορφή, δεν σημαίνει ότι σταματούν. Βρείτε τρόπους να δείξετε ότι νοιάζεστε. Μια φωτογραφία, ένα γλυκό ή αστείο μήνυμα, ένα τηλέφωνο δηλώνει την παρουσία σου κοντά σε κάποιον που αγαπάς και νοιάζεσαι, ακόμη και αν δεν έχεις από κοντά επαφή.
  8. Βάλτε την ξεκούραση σας στο πρόγραμμά σας. Επειδή μένετε σπίτι δε σημαίνει ότι ξεκουράζεστε. Κάντε έναν 5λεπτο ή 10λεπτο ή όσο αντέχετε διαλογισμό ευγνωμοσύνης κ ηρεμίας. Εναλλακτικά, κλείστε τα μάτια σας για 10’ (power nap), ακόμη και σαν διάλειμμα από την δουλειά σας. Τώρα δεν έχετε δικαιολογία να μην το κάνετε. Θα δείτε ότι μπορεί να αλλάξει την ημέρα σας.
  9. Με αφορμή τον κορονοϊό, μάθαμε να τηρούμε πλέον όλοι κανόνες βασικής υγιεινής που θα έπρεπε πάντα να έχουμε. Διαφορετικά ρούχα στο σπίτι από ότι όταν κυκλοφορούμε έξω. Καλό πλύσιμο χεριών. Όχι φτάρνισμα στη μούρη του άλλου, μα πάντα με χαρτομάντιλο ή μέσα στον αγκώνα μας, καθαριότητα συχνή, κλπ. Αυτές οι συνήθειες αξίζουν να μείνουν στη ζωή μας.
  10. Καιρός για ενδοσκόπηση. Το να σκεφτώ τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και ηρεμία. Ίσως τώρα είναι η ώρα να δείτε αυτά που θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας, ή να αποδεχτείτε αυτά που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Τι έχω στη ζωή μου που απολαμβάνω; Τι θα ήθελα να αλλάξω πάνω μου; Τι λειτουργεί πολύ καλά σήμερα στη ζωή μου; Τι θα ήθελα να βελτιώσω; Πως μπορώ να γίνω καλύτερος σε κάποιον τομέα που θέλω;

Εάν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια, μην διστάσετε να αναζητήσετε Συμβούλους ψυχικής υγείας που κάνουν Οnline Συνεδρίες για να δουλέψετε ότι σας απασχολεί.

Να θυμάστε ότι αυτή είναι μια παροδική κατάσταση και είναι στο χέρι μας να παραμείνει έτσι.

Παραμείνετε μέσα για όσο διάστημα χρειαστεί. Παραμείνετε ασφαλείς κ δυνατοί, με θετική αντιμετώπιση και υπομονή!

 

Με αγάπη,

Κατερίνα Αθανασίου

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
Skip to content