ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Θέλω να ξεκινήσω συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, τι πρέπει να κάνω;
Καταρχήν μελέτησε όσο καλύτερα μπορείς το website του υποψήφιου Συμβούλου ψυχικής υγείας. Δες τα άρθρα του, τον τρόπο που σκέφτεται και αν αισθάνεσαι ότι σου ταιριάζει, επικοινώνησε μαζί του ή κλείσε ένα ραντεβού για μια από κοντά συνεδρία. Δεν ταιριάζουν όλοι σε όλους!
Αν αποφασίσεις ότι θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς να μου στείλεις ένα μήνυμα στο drkatherineathanasiou@gmail.com ή να καλέσεις στο 215 215 1946 (ώρες 9.00-21.00) για ραντεβού σε ένα από τα σημεία που σε βολεύει (Μαρούσι, Αθήνα κέντρο, Online ή στα Ιωάννινα) και θα συζητήσουμε το θέμα σου από κοντά.
Σε πόσες συνεδρίες βλέπω αποτέλεσμα;
Η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες σου και από το θέμα το οποίο σε απασχολεί. Κάποια θέματα λύνονται με Συμβουλευτική σε μερικές μόνο επισκέψεις, ενώ για κάποια άλλα είναι καλύτερη η ψυχοθεραπεία σε μια πιο μακρόχρονη συνεργασία.
Θα το καταλάβεις πάντως όταν λυθεί το αίτημα για το οποίο ήρθες. Μερικές φορές, στην πορεία ανοίγουν και άλλα θέματα, τα οποία κάποιος μπορεί να θέλει να διερευνήσει παραπάνω.
Τι διαφορά έχει ο ψυχοθεραπευτής-σύμβουλος από ένα καλό φίλο;
Ο τρόπος που λειτουργούμε είναι συνήθως μέσα από «προβολές» των δικών μας αντιλήψεων πάνω σε άλλους. Που σημαίνει ότι ο φίλος σου αντιλαμβάνεται αυτά που θέλει να αντιληφθεί για εσένα, επηρεασμένος από τις δικές του απόψεις και πεποιθήσεις. Αυτό δεν είναι πάντα βοηθητικό για εσένα, ειδικά εάν θέλεις να διερευνήσεις νέες προοπτικές για την ζωή σου.
Ένας φίλος μπορεί να σε «ακούσει», αλλά δεν θα είναι ουδέτερος απέναντί σου. Συνήθως παίρνει το μέρος σου, ή το μέρος της άλλης πλευράς και αυτό δεν είναι πάντα προς το συμφέρον σου. Εκτός από τις ειδικευμένες γνώσεις σε θέματα άγχους, φοβίας, κατάθλιψης, διαχείρισης αλλαγής, κλπ. που έχει ο θεραπευτής σου, λειτουργεί σαν αντικειμενικός κριτής, των όσων σου συμβαίνουν (Αρχή της Ουδετερότητας του Θεραπευτή). Έτσι, μπορεί να σου «καθρεπτίσει» καλύτερα τα θέματά σου και να σε βοηθήσει με ουδετερότητα να πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις για εσένα.
Τι ακριβώς κάνει ένας Mindset Motivator?
Ο Mindset Motivator (παρακινητής σκέψης) σας βοηθά να ξεμπλοκάρετε από τις σκέψεις που σας περιορίζουν, που δεν σας επιτρέπουν να αξιοποιήσετε το δυναμικό σας και να πετύχετε όλα όσα θα θέλατε και αξίζετε στη ζωή σας. Αναζητά τον τρόπο που επεξεργάζεστε τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα από το περιβάλλον σας και σας φωτίζει, σας δείχνει εναλλακτικούς τρόπους να αντιδράτε σε ότι συμβαίνει στη ζωή σας.
Ο ρόλος και οι γνώσεις του Θεραπευτή, υπάρχει παράλληλα και ενεργοποιείται όταν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν φοβίες από το παρελθόν, ή μπλοκαρίσματα, που οφείλονται σε παλιότερα τραύματα ή δυσλειτουργίες της οικογένειας καταγωγής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Mindset Motivator σέβεται απόλυτα τον τρόπο που σκέφτεστε και λειτουργείτε, το «Μοντέλο του κόσμου σας», και σας υποστηρίζει να προχωρήσετε σε αλλαγές, με ασφάλεια και ηρεμία, στον δικό σας ρυθμό και χρόνο.
Τι ακριβώς γίνεται σε μια συνεδρία μαζί σας και πόσο διαρκεί;
Μια συνεδρία, ξεκινάει από μια χαλαρή συζήτηση γνωριμίας μας. Συνήθως γίνονται κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσω καλύτερα και στη συνέχεια διερευνούμε μαζί το θέμα, ή τον λόγο που ζήτησες υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών συζητιούνται θέματα του ενδιαφερόμενου καθώς και πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Στην πορεία, η θεραπευτική εξέλιξη έρχεται φυσικά και αβίαστα, με βάση τους στόχους που έχουμε από την αρχή θέσει μαζί για εσένα. Το σημαντικό είναι ότι θα αισθανθείς από μόνος σου την επιθυμία να συνεχίσεις μαζί μου ή όχι.
Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν χρειαστεί, μπορεί να σου ζητήσω να δεις παράλληλα έναν ψυχίατρο / ψυχοθεραπευτή, για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα και κλινική διάγνωση της κατάστασής σου. Τότε η θεραπεία γίνεται σε συνεργασία με τον επόπτη ψυχίατρο, αλλά συνεχίζεις μαζί μου την θεραπευτική διαδικασία.
Η κάθε συνεδρία συνήθως διαρκεί 50 λεπτά και μπορεί να γίνει είτε από κοντά κατόπιν ραντεβού στο γραφείο μου, είτε διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας.
Τι προβλήματα μπορώ να αντιμετωπίσω μαζί σας;
- Υπάρχουν πολλά θέματα που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις μαζί μου, όπως:
- Θέματα σχέσεων: Χωρισμός, διαζύγιο, απιστία, δυσφορία στη σχέση.
- ‘Αγχος για συγκεκριμένο θέμα ή γενικά.
- Θλίψη ή ελαφριά κατάθλιψη .
- Επίμονες αρνητικές σκέψεις.
- Προβλήματα προσαρμογής των παιδιών στο σχολείο ή στην οικογένεια.
- Θέματα μονογονεϊκής οικογένειας (διαχείριση σχέσης με τα παιδιά, με άλλο γονιό, κλπ)
- Θέματα προσωπικής αυτοεκτίμησης, χαμηλή αυτοπεποίθηση ή θέματα ταυτότητας.
- Προβλήματα στο χώρο δουλειάς (δυσκολίες με συνεργάτες, μειωμένη απόδοση, κ.λ.π.)
- Συναισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης, αποτυχίας, κλπ.Διαχείριση για θέματα ηλικίας ή αλλαγής φάσης ζωής (π.χ. όταν φεύγουν τα παιδιά,
- Θέματα ισορροπίας τρόπου ζωής και ευεξίας (wellness counseling).