της Δρ. Κατερίνας Αθανασίου

Η κατάσταση #menospiti ή αλλιώς, σε «καραντίνα» στο σπίτι, είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη που μας έχει προκαλέσει διάφορα συναισθήματα αρνητικά: Φόβος, νεύρα, ανησυχία, ανυπομονησία διάθεση για αντίδραση ή διάθεση για συμμόρφωση (ανάλογα με το πως έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τις οδηγίες).

Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Το ξέρουμε αυτό πια καλά. Για αυτό και τον αντικαθιστούμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και ψυχραιμία.

Το #menospiti δεν είναι σίγουρα εύκολη υπόθεση. Για κάποιους είναι παράδεισος, «a dream became true» και για κάποιους «hell became true» ή αλλιώς κόλαση! Έρχεστε αντιμέτωποι με όσα θέλετε να αποφύγετε μέσα στο σπίτι. Δυσκολίες στην επικοινωνία με σύζυγο, παιδιά με απαιτήσεις, γονείς με απαιτήσεις, δουλειά γραφείου με deadlines, ακατάστατα δωμάτια, εφοδιασμός σπιτιού και τόσα άλλα.  Όλα όσα μερικοί αποφεύγουμε με την πολύ δουλειά, τις συνεχής εξόδους, το διαρκώς φορτωμένο πρόγραμμα. Ω ναι! Καταλαβαίνετε για τι μιλάω…

Το #menospiti είναι όμως σήμερα μια απαραίτητη φάση, με προϋπόθεση την συνεννόηση κ την συνεργασία όλων μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα εστιάσω στα αρνητικά συναισθήματα, αλλά στα θετικά και στο πόσο τυχεροί είμαστε που συνέβη αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή!  

Χαμογελάτε ή κουνάτε το κεφάλι περιπαικτικά κάποιοι τώρα, αλλά σκεφτείτε λίγο:

  • Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα μέσα, επιστήμονες, εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η κατάσταση είναι αντιμετωπίσημη χάρη στην υψηλή τεχνολογία και στη συνεργασία όλων μας στον πλανήτη!
  • Ποτέ άλλοτε δεν είμασταν όλοι ομόφωνοι και συντονισμένοι ενάντια σε έναν κοινό εχθρό. Ειδικά στη χώρα μας. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά. Αυτή της προστασίας και πρόληψης.
  • Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόση «απομακρυσμένη κοινωνικότητα» μέσα από τα social media! Αυτό που κάποτε μας κουράζει, τώρα είναι η διέξοδός μας.
  • Η τεχνολογία μας βοηθά να είμαστε συνδεδεμένοι και να δουλεύουμε από απόσταση. Έχουμε, τηλεόραση, Internet, τηλέφωνα, Netflix, υπολογιστές, tablets, ότι χρειάζεσαι για να παραμείνεις συνδεδεμένος με όσους θέλεις. Προσοχή μην τον παρακάνετε!
  • Είναι Άνοιξη και ο καιρός είναι με το μέρος μας, το μεγαλύτερο διάστημα τουλάχιστον. Τόσο με το να μην έχει κρύο άρα δεν χρειαζόμαστε θέρμανση για να μείνουμε μέσα στο σπίτι. Όσο και με το να μην διαδίδονται τόσο εύκολα με τον αέρα τα μικρόβια άρα και ο ιός. Μπορούμε να αερίζουμε άνετα το σπίτι μας και ο ήλιος που μπαίνει μέσα είναι ευεργετικός για όλους.
  • #douleyoapotospiti Πότε άλλοτε είχατε την ευκαιρία, να μείνετε στο σπίτι σας, ενώ είστε υγιής,  παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και μάλιστα με τις ευλογίες του αφεντικού σας; Εδώ χαμογελάμε!
  • #douleyoapotospiti Αν έχεις παιδιά, μπορείς να κάνεις χρήση της Άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζομένους για τη φροντίδα των παιδιών τους (μάθε περισσότερα εδώ) . Το ίδιο αν έχεις στο σπίτι ευπαθείς ομάδες.
  • #douleyoapotospiti Η κρίση αυτή έγινε αφορμή για να προωθηθούν επιτέλους στην εργασιακή νομοθεσία της χώρας μας, νέα εργασιακά μοντέλα που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, μέσα από ευέλικτες μορφές εργασίας, στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, όπως η τηλεργασία, το ευέλικτο ωράριο εργασίας και το γραφείο από το σπίτι. Επιτέλους!
  • Υγεία & Υγιεινή. Με αφορμή τον κορονοϊό, μάθαμε να τηρούμε πλέον όλοι κανόνες βασικής υγιεινής που θα έπρεπε πάντα να έχουμε. Διαφορετικά ρούχα στο σπίτι από ότι όταν κυκλοφορούμε έξω. Καλό πλύσιμο χεριών. Όχι φτάρνισμα στη μούρη του άλλου, μα πάντα με χαρτομάντιλο ή μέσα στον αγκώνα μας, καθαριότητα συχνή, κλπ. Αυτές οι συνήθειες αξίζουν να μείνουν στη ζωή μας.
  • Καιρός για ενδοσκόπηση. Το να σκεφτώ τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και ηρεμία. Ίσως τώρα είναι η ώρα να δείτε αυτά που θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας, ή να αποδεχτείτε αυτά που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Τι έχω στη ζωή μου που απολαμβάνω; Τι θα ήθελα να αλλάξω πάνω μου; Τι λειτουργεί πολύ καλά σήμερα στη ζωή μου; Τι θα ήθελα να βελτιώσω; Πως μπορώ να γίνω καλύτερος σε κάποιον τομέα που θέλω;

Εάν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια, μην διστάσετε να αναζητήσετε Συμβούλους ψυχικής υγείας που κάνουν συνεδρίες μέσω Skype ή ZOOM για να δουλέψετε ότι σας απασχολεί.

Να θυμάστε ότι αυτή είναι μια παροδική κατάσταση και είναι στο χέρι μας να παραμείνει έτσι.

Παραμείνετε μέσα για όσο διάστημα χρειαστεί. Παραμείνετε ασφαλείς και δυνατοί, με θετική αντιμετώπιση και υπομονή!

Με αγάπη,

 

Dr. Kate

drkatherineathanasiou@gmail.com

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
Skip to content