husb8723r2y3ovc9r2

Οι γιορτές έρχονται! Για πολλούς αυτό αποτελεί πηγή χαράς, καθώς σκέφτονται οικογενειακά τραπέζια με πλούσια εκλεκτά φαγητά και λιχουδιές παντού στο σπίτι, όμορφα δωράκια κάτω από στολισμένα δέντρα, ευκαιρίες για ξεκούραση και χαλαρές επισκέψεις…

Για κάποιους άλλους όμως, που συνήθως επιβαρύνονται με την προετοιμασία όλων των παραπάνω, ώστε να μοιάζει το σπίτι με την μαγική εικόνα των Χριστουγεννιάτικων διαφημίσεων, κάθε άλλο παρά ξεκούραση είναι…

Όταν δε, σε αυτά προστεθεί και ο ρόλος του γονιού- Αϊ-Βασίλη, η υπερκόπωση είναι στο τσεπάκι μας, ή ένα βήμα πριν από αυτήν.

Πώς να αποφύγετε λοιπόν, το  “Burnout” των εορτών:

  1. Επανεξετάσετε την ”To do” λίστα σας. Όταν η λίστα με τις υποχρεώσεις σας είναι μεγαλύτερη από αυτή του Άϊ Βασίλη που φέρνει τα δώρα από την Λαπωνία, είναι ώρα να αφαιρέστε. Δείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό. Αφαιρέστε ότι δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Το να τρέχετε για να αγοράσετε δώρα για όλους, ενώ στερείτε λίγη έστω, ξεκούραση από τον εαυτό σας, ξέρετε πολύ καλά πού θα σας οδηγήσει… Ω ναι! στο κρεβάτι σας εξουθενωμένη, αγκαλιά με παυσίπονα για πονοκέφαλο στην καλύτερη …

Και πώς βάζω προτεραιότητες στη λίστες μου; Θα μου πείτε. Ένας τρόπος είναι η απάντηση στην ερώτηση: «Τι αν ολοκληρωθεί σήμερα, ή μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μου άμεσα»; Οι απαντήσεις εδώ θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε αρκετά πράγματα. Τσεκάρετε τις απαντήσεις σας, με κάποιον λογικό άνθρωπο που εμπιστεύεστε (όχι τον 3χρον γιο σας!).

  1. Κάντε τις αγορές σας νωρίς. Μην αφήνετε τα δώρα για τελευταία στιγμή. Κάντε τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια σας όσο πιο νωρίς μπορείτε. Παραδώστε τα δώρα σας, με ταχυδρομείο, γιατί όχι λιγάκι off-season, με μία έξυπνη κάρτα, τύπου: «Αγαπημένη μου, επειδή φέτος ήσουν πολύ καλό παιδί, η νονά-νεραϊδα / χρυσή-θεία, λατρεμένη – μανούλα σου, αποφάσισε να σου αφήσει το δώρο σου νωρίτερα….»

Η φίλη μου η Χρύσα, δίνει πάντα στα βαφτιστήρια της τα δώρα αρχές Δεκεμβρίου. Αυτά ξετρελαίνονται, γιατί δεν έχει αρχίσει ακόμη το Overdose δώρων και εκείνη ξεμπλέκει από το να τρέχει μέσα σε 2 ημέρες σαν τον πραγματικό Αϊ Βασίλη να μοιράσει τα δώρα της δεξιά και αριστερά. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και αν έχετε κάλεσμα σε σπίτι. Μπορείτε να στείλετε το δώρο σας λίγο νωρίτερα (όχι πολύ πάντως), την προηγούμενη ημέρα αρκεί.

  1. Ξεφορτωθείτε τις ενοχές σας. Είναι εκεί. Δίπλα σας, κάθε στιγμή έτοιμες να ξετρυπώσουν με κάθε αφορμή. Επειδή δουλεύετε πολύ και δεν έχετε χρόνο να αφιερώσετε το χρόνο που θα θέλατε στα παιδιά σας. Επειδή δεν δουλεύετε και επομένως όλοι περιμένουν, να ετοιμάσετε μία super εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι, για να απολαύσουν όλοι την μαγεία των Χριστουγέννων (εκτός από εσάς που θα είστε πάνω από μία κατσαρόλα και ζωσμένη με σακούλες πλαστικές μέχρι την τελευταία στιγμή!). Επειδή έχετε τα χρήματα για να αγοράσετε δώρα στους αγαπημένους σας, αλλά δεν έχετε τον χρόνο να τρέχετε στα μαγαζιά. Επειδή δεν έχετε τα χρήματα να αγοράσετε αυτά που θέλετε στους αγαπημένους σας, αν και έχετε τον χρόνο. Επειδή δεν μαγειρέψατε εφέτος, 100 μερίδες για τους άστεγους της πόλης, που σας κοιτάζουν προκλητικά, ποντάροντας στη φιλευσπλαχνία σας για μία προσφορά σας, στην γιορτή της αγάπης. Επειδή δεν προλάβατε να αγοράσετε κάτι νέο για εσάς και να αποκτήσετε το super sexy glam look δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο….

Ουφ! Χαλαρώστε. Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεστε, αποδεχτείτε την ως έχει. Πείτε ΜΠΟΡΩ να κάνω μέχρι εκεί και ΑΞΙΖΩ όπως είμαι! Το να είσαι «αρκετή» και υγιής,  μερικές φορές είναι καλύτερο από το να είσαι «Τέλεια» αλλά εξουθενωμένη!

  1. Ζητείστε βοήθεια. Αφήστε την μπέρτα των Super Heroes στη ντουλάπα!  Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν με κάποιον τρόπο. Από τον σύζυγο / σύντροφο, μέχρι τα παιδιά. Θυμάμαι μια φίλη μου, με 4 παιδιά, που έβαζε στο 16μηνο μωρό της πετσετάκια στα πόδια και στα χέρια, ώστε καθώς μπουσουλούσε να κάνει παρκετέζα στο πάτωμα!! Αφήστε τα συγκεντρωτικά μότο τύπου «άσε δεν το κάνεις καλά, θα το κάνω μόνη μου καλύτερα» και δεχτείτε βοήθεια.
  1. Επιλεκτικές επισκέψεις. Μην τρέχετε από πάρτυ σε πάρτυ και από σπίτι σε σπίτι, προσπαθώντας να καλύψετε τις υποχρεώσεις ενός έτους και τις παραστάσεις που δεν έχετε δει. Στην τελική, μιλάμε για ένα Π.Σ.Κ. που είναι τα Χριστούγεννα! Και ένα 2ο η Πρωτοχρονιά. Ένα πάντως είναι σίγουρο! Θα ξανάρθουν και του χρόνου Χριστούγεννα!
  1. Εκτονωθείτε με άσκηση & κίνηση. Μέσα στην λίστα των «αναγκαίων» σας, μην παραλείψετε να βάλετε στο πρόγραμμά σας έστω: μία βόλτα γύρω από το σπίτι, μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, τζόκινγκ, ή window shopping με τα πόδια! Θα σας ανανεώσει, θα εκτονώσει την συσσωρευμένη ένταση, ενώ θα αυξήσουν τις καύσεις που χρειάζεστε για να μεταβολίσετε τα μελομακάρονα με σοκολάτα που φάγατε «ε, 1 φορά το χρόνο μόνο»!.
  1. Μην αγνοείται τα συναισθήματά σας. Αυτό που νιώθετε, για κάποιον λόγο το νιώθετε. Σωστό ή λάθος, είναι εκεί. «Πώς είσαι»; «Μια χαρά είμαι εγώ, δεν είναι τίποτα ένα σκουπιδάκι μπήκε στα μάτια μου και δάκρυσα… εσύ τι κάνεις;». Μιλήστε για αυτό που νιώθετε! Στην κολλητή σας, στον άντρα σας, στο κατοικίδιό σας, όπου νομίζετε τέλος πάντων (όχι στα παιδιά σας πάντως). Σημασία έχει να το βγάλετε από μέσα σας και να μην το αφήσετε να διογκωθεί.
  1. Αποδεχτείτε ότι δεν θα είναι όλα τέλεια! Κάποια δώρα δεν θα αρέσουν. Σε κάποιους δεν θα προλάβετε να πάρετε κάτι. Τα φαγητά θα είναι κάποια μέτρια. Θα φύγει ο πόντος από το νέο σας καλσόν. Θα ξεβάψει ένα νύχι παρόλο που έκανες πριν λίγες μέρες ημι-μόνιμο…. Και τόσα άλλα αναμενόμενα, απρόοπτα. Αυτή τη φορά, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και βάλτε τα γέλια σε μια αναποδιά. Πείτε: «Ε ΚΑΙ; Θα έρθουν και του χρόνου Χριστούγεννα»!

 

Εύχομαι σε όλους καλές, ξεκούραστες γιορτές, με υγεία, αγάπη και ισορροπία!!!

Με αγάπη,

Κατερίνα Αθανασίου

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
Skip to content