Man using scissors to remove the word can’t to read I can do it concept for self belief, positive attitude and motivation

της δρ. Κατερίνας Αθανασίου
Mindset Motivator & Therapist

Ξεκινάμε λοιπόν, αυτό το άρθρο με ένα παράδοξο. Ενώ δεν πιστεύουμε στην αποτυχία, την χρησιμοποιούμε για να προκαλέσουμε το δικό σου ενδιαφέρον επειδή αυτή την λέξη αναγνωρίζεις για τον εαυτό σου. Εάν δεν διαβάσεις αυτό το άρθρο, πιθανόν και να μην το χρειάζεσαι, γιατί σκέφτεσαι ήδη με τον νέο τρόπο.

Για εμένα λοιπόν, δεν υπάρχει «Αποτυχία». Υπάρχει μόνο «ανατροφοδότηση» μέχρι να φτάσεις στην επιτυχία σου. Υπάρχει συνεχής προσπάθεια, μέχρι να φτάσεις εκεί που έχεις ορίσει εσύ την επιτυχία σου. Αυτό δεν εύκολο, σκέφτεσαι ίσως.

Αναγνωρίζουμε ότι σε κάθε φάση της ζωής σου, κάνεις ότι μπορείς με τις συνθήκες που έχεις για να πετύχεις το καλύτερο για εσένα. Με δεδομένες τις συνθήκες που είχες (παιδιά, οικογένεια, οικονομική κατάσταση, κλπ), τα βάρη που κουβαλάς από το παρελθόν, ψυχολογικά και υλικά και τις γνώσεις και την βοήθεια που πήρες, κατέληξες στο σημείο που είσαι σήμερα.  Αυτό το σημείο που μπορεί να είναι το μηδέν ή και πιο κάτω.

Και τώρα τι κάνουμε;

Δεν βαφτίζουμε τις προσπάθειές σου για να σου «χαϊδέψουμε τα αυτιά», όπως λένε μερικοί, ούτε σου χρυσώνουμε το χάπι.

Αντιθέτως, σε βοηθάμε να αναγνωρίσεις τις ευθύνες σου και τους παράγοντες που σε έφτασαν ως εδώ. Να δεις τι είναι αυτό που σου λείπει για να πας παρακάτω. Είναι γνώσεις, δεξιότητες, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, συνεργάτες; Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να γίνεις το καλύτερο που μπορείς;

Θεωρούμε όμως ότι το σημείο που έχεις φτάσει δεν είναι το τέλος σου, αλλά ένα ακόμη σταυροδρόμι που καλείσαι να επιλέξεις. Θα σταματήσεις εκεί ή θα συνεχίσεις τον αγώνα σου για επιτυχία, κάνοντας κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά;

Γιατί το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι ο ορισμός της τρέλας όπως λέει και ο……

Εάν το επιθυμείς μπορείς να ξαναμπείς στο παιχνίδι. Βρες την δύναμη, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να αναλάβεις τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχεις δημιουργήσει, από τους προηγούμενους λανθασμένους χειρισμούς.

Το Game Over, στην επαγγελματική ζωή, έρχεται μόνο όταν εσύ το αποφασίσεις.

Έχεις δικαίωμα να βγεις από το παιχνίδι ή να μείνεις και να αλλάξεις πίστα. Ίσως χρειαστεί να ξαναπάς λίγο πιο κάτω. Τώρα όμως, θα ξέρεις πώς να ξεπεράσεις το σημείο που «έπεσες». Έχεις δικαίωμα ακόμη και να αλλάξεις το «παιχνίδι» που παίζεις (δηλ. Την επαγγελματική αρένα).

Μπορεί να μην σου πήγαινε ο χώρος που είχες επιλέξει.

Ποιες δεξιότητες έχεις αποκτήσει  που θα σου είναι χρήσιμες σε άλλον χώρο;

Τι έμαθες από αυτή την προσπάθεια; Ποιους θεωρείς ανεκτίμητους συντρόφους σου σε αυτή την προσπάθεια; Ποιους θα απέφευγες αν ξαναγύριζες το χρόνο πίσω;

Όλα αυτά είναι τα δικά σου μαθήματα ζωής, που κανένα πανεπιστήμιο και κανένα course δεν μπορεί να σου διδάξει! Για ποιον σκοπό δούλευες; Τι ήθελες πραγματικά να πετύχεις;

Η Μαργαρίτα, είναι μια κοπέλα που προερχόταν από μια πολύ καλή, μεσοαστική οικογένεια της επαρχίας. Όντας η δεύτερη κόρη, μεγάλωσε όπως πολλά κορίτσια της επαρχίας, με σκοπό να αποκτήσει μια «δουλίτσα» και να γίνει μια καλή σύζυγος και μητέρα. Ο μεγαλύτερος αδερφός της, είχε το προνόμιο να επιλέξει να φύγει και να κάνει την δική του πορεία ως Καθηγητής Παν/μου, γιατί «ήταν καλός στα γράμματα».

Εκείνη, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και σχεδόν αμέσως μετά τις σπουδές της, βρέθηκε να αναλαμβάνει την επιχείρηση της οικογένειάς της. Χωρίς την αντίστοιχη εμπειρία στην επιχειρηματικότητα, καλέστηκε να διοικήσει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με προβλήματα, ενώ παράλληλα έπρεπε να στηρίξει την πατρική της οικογένεια αφού ο πατέρας είχε απεβιώσει αλλά και την δική της οικογένεια που απέκτησε στην πορεία, με δύο παιδιά και έναν σύζυγο.

Μην μπορώντας να αντέξει το βάρος όλων των υποχρεώσεων, χωρίζει με τον άντρα της και μένει μόνη της να πρέπει να στηρίξει 3 οικογένειες: την δική της, την πατρική και την οικογενειακή επιχείρηση.

Η Μαργαρίτα, γονατίζει μπροστά στο βάρος των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί. Πιστεύει ότι είναι μόνη της σε όλα αυτά.  Δεν δέχεται να λάβει βοήθεια και φροντίδα, γιατί απλά δεν έχει μάθει να το κάνει ποτέ από το σπίτι της.

Πολύ συχνά στις οικογενειακές επιχειρήσεις, τα θέματα που υπάρχουν στο σπίτι, επαναλαμβάνονται στο πεδίο της επιχείρησης. Αλλάζουν τα πρόσωπα, ενώ οι ρόλοι παραμένουν ίδιοι.

Η Μαργαρίτα ήρθε για βοήθεια, όταν άρχισε να έχει έντονες κρίσεις πανικού και άγχος που την παρέλυε. Ευτυχώς για αυτήν, το σώμα της αντέδρασε γρήγορα, με έντονα συμπτώματα κακής υγείας, δείχνοντάς της ότι δεν μπορεί να μείνει άλλο έτσι.

Μετά από αρκετές συνεδρίες συμβουλευτικής, η Μαργαρίτα άρχισε να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.

Έμαθε να ζητά βοήθεια, ενεργοποιώντας τους ανθρώπους που είχε δίπλα της και ήταν πρόθυμοι να την στηρίξουν.  Αναγνώρισε τις ευθύνες της για αυτά που δεν πήγαιναν καλά στη ζωή της και το πώς η ίδια έμενε σε ρόλους που της είχαν δώσει από μικρή και δεν επέτρεπαν την εξέλιξη στη ζωή της.

Σχεδίασε από την αρχή ένα πλάνο ζωής, όπου θα της επέτρεπε να κάνει αυτό που αγαπά, ενώ παράλληλα θα φρόντιζε τους δικούς της ανθρώπους, με τον τρόπο που εκείνη μπορούσε.

Οι συνδέσεις και η συνειδητοποίηση του πού βρίσκεται και του πού θέλει να πάει, επέτρεψαν την αλλαγή και την προσαρμογή στην επιχείρησή της στα νέα δεδομένα της αγοράς, ενώ η ίδια ένιωθε πιο ενδυναμωμένη και αισιόδοξη για το πού μπορεί να φτάσει.

Η σχέση της με τον πρώην άντρα της εξομαλύνθηκε, ώστε να έχει την στήριξη που χρειαζόταν με τα παιδιά. Η μητέρα της πήρε την θέση που της ανήκε και η ίδια επέτρεψε στον εαυτό της, να βρει έναν νέο σύντροφο και να εξελιχθεί στην προσωπική και την επαγγελματική της ζωή.

¨Όλα αυτά δεν έγιναν μέσα σε μια νύχτα, ούτε με μαγικές συνταγές. Ακολούθησε την μεθοδολογία που της δώσαμε.

Τα εργαλεία υπάρχουν.  Η εφαρμογή και η χρήση τους εξαρτάται από εμάς. Η Μαργαρίτα αποφάσισε ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη για εκείνη και ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο.  Πήρε βαθιά ανάσα και βούτηξε στον εαυτό της. Με εργατικότητα και πίστη, κατάφερε να ξαναχτίσει την ζωή της και η ζωή την αντάμειψε για αυτό.

Όταν αποφασίσεις να κάτι για αυτό που ζεις και δεν σου αρέσει, θα βρεθεί μπροστά σου όλη η βοήθεια που χρειάζεσαι.

Άλλωστε αν νομίζεις ότι δεν μπορείς ή αν νομίζεις ότι μπορείς, έχεις δίκιο.

Εμείς πάντως, είμαστε εδώ για εσένα.

 

Κατερίνα Αθανασίου
Mindset Motivator & Therapist
www.drkatherineathanasiou.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
Skip to content