antiaging8Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο, έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την ηλικία και το γήρας. Δεν αντιμετωπίζουν την ηλικία με βάση την ληξιαρχική πράξη γέννησής τους, αλλά με βάση το τι πραγματικά νιώθουν. Και το τι νιώθουν, σχετίζεται όχι μόνο με γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα), αλλά κυρίως με κοινωνικούς, δηλαδή τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζουν και τις αντιλήψεις τους για την ζωή.

Οι αντιλήψεις σχετικά με την ηλικία, είναι επίσης κοινωνικό φαινόμενο. Καθρεπτίζουν τις αντιλήψεις μιας κυρίαρχης κοινωνικής ομάδας (18-50) έναντι μίας μειοψηφίας (50+). Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και η πλειοψηφία των ανθρώπων γίνεται πάνω από 50 ετών, δηλαδή όσο ο πληθυσμός της γης «γερνάει» περισσότερο ενώ οι γεννήσεις μειώνονται, τόσο οι απόψεις αυτές τείνουν να αναθεωρηθούν. Η επιστήμη σήμερα κάνει τα πάντα, ώστε ένας άνθρωπος 50 ετών να θεωρείται ακόμη νέος, ενώ παλαιότερα είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στην κατηγορία της 3ης ηλικίας.

Όμως τι είναι πραγματικά αυτό που δείχνει γερασμένο έναν άνθρωπο; 

Εκτός από τα οφθαλμοφανή οπτικά σημάδια (λευκά μαλλιά, έντονες ρυτίδες, χαλάρωση μυϊκών ιστών) τα πιο σημαντικά δείγματα αλλαγής συμβαίνουν σε συναισθηματικό επίπεδο.

Τα συναισθηματικά σημάδια της γήρανσης είναι:

  • Δυσκολία προσαρμογής σε νέες καταστάσεις
  • Ακαμψία του πνεύματος
  • Προσκόλληση στο παρελθόν
  • Άρνηση προσαρμογής στην εποχή μας
  • Μείωση κοινωνικότητας
  • Στασιμότητα στη μάθηση

Τα κοινωνικά σημάδια της γήρανσης είναι τα εξής:

  • Μειωμένη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.
  • Συνταξιοδότηση με απόσυρση από τα κοινωνικά δρώμενα.
  • Διάθεση απομόνωσης, ή παρέας μόνο με πολύ οικεία πρόσωπα.
  • Αναφορές πιο πολύ στο παρελθόν παρά στο μέλλον.
  • Αποσύνδεση από την εποχή του και τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην τεχνολογία.
  • Μείωση της απόλαυσης, γεγονότων που στο παρελθόν γινόταν με ευχαρίστηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορεί κάποιος να τα νιώθει και σε πιο νεαρή ηλικία (από 40 ετών ή και νωρίτερα). Εάν αυτό σας συμβαίνει, αναζητήστε οπωσδήποτε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Περιοριστικές αντιλήψεις σχετικά με την ηλικία και την γήρανση:

Οι άνθρωποι συχνά, με το που φτάνουν ένα συγκεκριμένο νούμερο ηλικίας, τείνουν να ακολουθούν τα κυρίαρχα πιστεύω της κοινωνίας που ζουν, σχετικά με το τι είναι αναμενόμενο να συμβαίνει σε αυτή την ηλικία της ζωή τους και όχι τι συμβαίνει στη φάση της ζωής που αυτοί, προσωπικά, βρίσκονται.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα 40 ετών, αναμένεται να έχει ήδη παντρευτεί και να έχει και παιδιά, ανεξάρτητα από το εάν εκείνη είναι πυρηνικός φυσικός ή επιστήμονας και έχει μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιό της (εντάξει με διδακτορικό)! Αλλιώς, θεωρείται «μεγάλη» και «πάει αυτή, το έχασε το τραίνο της οικογένειας…».

Αντίστοιχα ένας άντρας 45 ετών, αναμένεται να έχει ήδη κάνει οικογένεια και παιδιά, αλλιώς είναι «γεροντοπαλίκαρο που τον έφαγαν τα ποτά και τα ξενύχτια…» και άλλα τέτοια φαιδρά, που σχετίζονται με τις κυρίαρχες αντιλήψεις της κοινωνίας που ζει κάποιος.

Συνήθως αυτές οι απόψεις, καθορίζουν τις λεγόμενες «περιοριστικές πεποιθήσεις» των ατόμων σχετικά με την ηλικία τους. Τα εσωτερικά πιστεύω δηλαδή του ατόμου, τα οποία καθορίζουν τις δυνατότητες που το ίδιο το άτομο αφήνει για να συμβούν ή όχι, νέα γεγονότα στη ζωή του, ανεξάρτητα από την βιολογική του ηλικία.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις σχετικά με την ηλικία, είναι τα κυρίαρχα πιστεύω και οι αντιλήψεις της κοινωνίας που εσωτερικεύονται από εμάς και μας εμποδίζουν από το να σκεφτούμε ότι μπορεί να είναι και αλλιώς τα πράγματα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι το τι είναι πραγματικά εφικτό σε κάθε ηλικιακό στάδιο, είναι προσωπική υπόθεση και χρειάζεται να επανεξετασθεί ατομικά, με βάση τις πραγματικές βιολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες ζωής του ατόμου.

Οι νευροεπιστήμες πλέον μας πληροφορούν ότι οι πραγματικές δυνατότητες σε κάθε ηλικία, είναι συχνά παιχνίδι του μυαλού. Παλαιότερα πιστεύονταν ότι οι εγκεφαλικές συνάψεις, δημιουργούνται μόνο μέχρι την ηλικία των 10 ετών, ενώ μετά από αυτή την ηλικία, όσα κύτταρα δεν έχουν ενεργοποιηθεί πεθαίνουν. Σήμερα, η άποψη αυτή δεν είναι η κυρίαρχη. Πιστεύεται πλέον, ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι τεράστια και ο άνθρωπος μπορεί ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες να ενεργοποιεί κύτταρα και να δημιουργεί νέες συνάψεις. Με μεγαλύτερη προσπάθεια ίσως – και όχι στον ίδιο βαθμό που μπορεί στις μικρές ηλικίες, αλλά γίνεται.

Είναι σύνηθες, ένας σωματικός περιορισμός, σε μεγαλύτερη ηλικία, να γενικεύεται και να γίνεται ηλικιακός περιορισμός. Για παράδειγμα ένα άτομο 50 ετών με χονδροπάθεια στην επιγονατίδα, να αισθάνεται ότι είναι πλέον πολύ μεγάλος για άσκηση, ενώ αυτό που τον περιορίζει η συγκεκριμένη πάθηση, είναι π.χ. στο να παίζει τένις ή να τρέξει.

Μερικά παραδείγματα περιοριστικών πεποιθήσεων για ανθρώπους που νιώθουν ήδη «γέροι», είναι:

  • Ο έρωτας είναι για τους νέους.
  • Η γυμναστική δεν είναι για την ηλικία μας, μόνο το περπάτημα είναι.
  • Τα ταξίδια είναι για τους νέους.
  • Ότι έκανα, έκανα στη ζωή μου.
  • Που τώρα χρόνος για νέες αρχές!
  • Μετά τα 40…50…. 60… όλα είναι αλλιώς…
  • Μετά τα 50, είσαι αναγκασμένος να ζεις μόνο με χάπια!

 

Ενδυναμωτικές πεποιθήσεις σχετικές με την ηλικία:

Αντίστοιχα, άνθρωποι που ζουν απολαμβάνοντας καλή υγεία και νεανική διάθεση, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, τείνουν να έχουν θετικές, ενδυναμωτικές πεποιθήσεις σχετικά με την ηλικία, όπως:

  • Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που απολαμβάνουν καλύτερα οι ώριμοι άνθρωποι.
  • Μπορώ να απολαμβάνω καθημερινά την γυμναστική μου και να δυναμώνω το σώμα μου.
  • Είναι εφικτό να απολαμβάνεις την ζωή, σε όλες τις φάσεις που βρίσκεσαι.
  • Οι περιορισμοί μου θέτουν τις προϋποθέσεις που θα κινηθώ στην ζωή μου, δεν με δεσμεύουν σε ακινησία.
  • Η ποιότητα της ζωής μου εξαρτάται από την φυσική, πνευματική και συναισθηματική μου κατάσταση κάθε φορά και για αυτό φροντίζω να τα διατηρώ υγιή και σε ισορροπία.
  • Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ανάγκες μου κάθε φορά, σε κάθε φάση που βρίσκομαι.
  • Έχω επίγνωση του ποιος είμαι και βελτιώνω διαρκώς τον εαυτό μου.

 

Άλλο «νεανική» διάθεση και άλλο «νεανίζω»

Βασική διάκριση ανάμεσα στην ομαλή διαχείριση ηλικίας (age management), δηλαδή στο συμπεριφέρομαι με υγεία και ευεξία και στο «νεανίζω», είναι ότι στην πρώτη περίπτωση, συνεχίζω και μεγαλώνω, αλλά με υγεία, ευεξία και ωριμότητα. Στην δεύτερη περίπτωση, απλά αντιγράφω τους νέους και την συμπεριφορά τους.

Άλλο αισθάνομαι νεανικά και άλλο «το παίζω νεαρός / νεαρά». Νεανικότητα δεν σημαίνει να φορέσετε σκισμένα τζιν και T-Shirt και να κατεβείτε στην παραλιακή με την μηχανή σας, για να αποδείξετε ότι είστε νέος/α. Εκτός, εάν αυτό προκύπτει από την διάθεσή σας και το υποστηρίζει η όλη σας προσωπικότητα, καθημερινά.

Καλό είναι να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με το πώς πραγματικά νιώθουμε και όχι με το αποτέλεσμα της αφαίρεσης της ημερομηνίας γέννησης με την παρούσα ημερομηνία. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις σύγχυσης ηλικίας. Μερικά δείγματα «σύγχυσης ηλικίας» είναι:

  • Το υπερβολικά νεανικό ντύσιμο, όταν δεν συνάδει με την προσωπικότητά του ανθρώπου. Αν ντύνεστε με τα ίδια ρούχα όπως η εγγονή ή ο εγγονός του φίλου σας, αρχίστε να ανησυχείτε!
  • Το παράταιρο ντύσιμο, σύμφωνα με το σωματότυπό σας (π.χ. μίνι φούστα, με χαλάρωση στα πόδια). Αντίστοιχα το «μεγαλίστικο» ντύσιμο, μόνο κ μόνο επειδή «έτσι ντύνονται οι άνθρωποι της ηλικίας μου».
  • Υπερβολικές επεμβάσεις αισθητικής, που δίνουν ένα αποτέλεσμα μη αρμονικό με την συνολική εικόνα του ατόμου.
  • Επαναλαμβανόμενες σχέσεις με μικρότερους σε ηλικία ανθρώπους.
  • Η άρνηση της βιολογικής ηλικίας. Να σας ρωτάνε πόσο χρονών είστε και να απαντάτε, μία δεκαετία κάτω ή να κάνετε ότι δεν ακούσατε!
  • Η συμπεριφορά με το σύνδρομο του «αιώνιου έφηβου». Η άρνηση να ωριμάσουμε και να επανεξετάσουμε τις ιδέες και τις αξίες μας για τη ζωή, είναι δείγμα επίσης προσκόλλησης στο παρελθόν και άρα «γήρανσης».

Προσοχή επίσης, χρειάζεται στα πρότυπα της κοινωνίας που ζούμε. Διεθνώς οι άνθρωποι που θέλουν να ανακτήσουν τη νεανικότητά τους, ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ομορφιάς και υγείας. Αλλά αντί για το επιθυμητό αποτέλεσμα, πέφτουν πάλι στην προκατάληψη και στις διακρίσεις ηλικίας. Διότι, κατά βάθος, πιστεύουν ότι είναι πράγματι «μεγάλοι» και χρειάζεται να κάνουν όλα αυτά για να φαίνονται μικρότεροι.

Γυναίκες 50+ που αισθάνονται υγιείς, μπορούν να συμπεριφέρονται αντίστοιχα με υγιή τρόπο. Δηλαδή να κάνουν πράγματα που να ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους και στον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζουν. Αρκεί να ταιριάζει το μέσα τους με το έξω τους. Αν αποφασίσεις στα 60 μία μεγάλη αλλαγή, είναι αποδεκτή, αρκεί να γίνει με τρόπο που να συνδέεται με το μέσα σου. Μία extreme αλλαγή στην εμφάνιση, π.χ. ένα face lifting, αν δεν συνδυαστεί με σωστή διατροφή και άσκηση, δεν θα δώσει το αποτέλεσμα που θέλει ο άνθρωπος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, δεν φοβούνται επειδή πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους (φόβος του θανάτου), αλλά ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι δεν θα είναι πλέον αρεστοί, αγαπητοί και αποδεκτοί από τους γύρω τους και κυρίως από τους νεότερους. Η χαρά κάποιου, σε σχέση με ένα κομπλιμέντο ηλικίας, είναι κυρίως λόγω της αίσθησης αποδοχής του, παρά για το ότι έχει μεγαλύτερη απόσταση από το τέλος του.

 

anti-aging-medicine-portland4Πώς θα βάλετε μακριά τον πήχη του γήρατος;

Ο χρόνος είναι μία σχετική έννοια. Για μερικούς, ακόμη και αν είχαν ένα εγγυημένο συμβόλαιο ζωής για άλλη μία 20ετία, πάλι ο χρόνος δεν θα ήταν αρκετός για να κάνουν όλα όσα θα ήθελαν. Για άλλους, ένας χρόνος είναι αρκετός για να ζήσουν όλα όσα δεν έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι εφικτό να μεγαλώνεις με υγεία και ευεξία, εάν το πιστέψεις. Εάν αποδεχτείς τον εαυτό σου και του προσφέρεις την δυνατότητα να αλλάζει και να προσαρμόζεται στην εποχή του. Απαιτεί φροντίδα καθημερινή, ευελιξία, προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής, πίστη και δράση.

Μερικές ιδέες που θα κρατήσουν τον πήχη του γήρατος μακριά σας για αρκετό καιρό:

  • Αποφασίστε να ζήσετε μια γεμάτη ζωή, με ικανοποίηση, πλούσια σε συναισθήματα.
  • Οι εμπειρίες του παρελθόντος, δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθούν στο μέλλον, εκτός και εάν εσείς θέλετε να τις προβάλλετε ξανά και ξανά σε διαφορετικά ταμπλό.
  • Κάνετε παρέα με ανθρώπους που σκέφτονται ανοιχτόμυαλα, βλέπουν τη ζωή πιο διευρυμένα και σας επιτρέπουν να βλέπετε και εσείς έτσι την πραγματικότητα.
  • Καλλιεργήστε την προσωπικότητά σας και ενισχύστε την ενέργειά σας. Οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις με μικρότερους για την εμφάνιση και την ενέργειά τους και με μεγαλύτερους για την προσωπικότητά τους (και ότι αυτό περιλαμβάνει).
  • Τονίστε τα θετικά σας στοιχεία. Αποδεχτείτε τα αρνητικά σας. Δουλέψτε τα αν μπορείτε. Έχετε ακόμη χρόνο. Ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσεις τον εαυτό σου.
  • Πετάξτε τα χάπια (εκτός από τα απαραίτητα)! Κάντε την τροφή σας το φάρμακό σας. Ενημερωθείτε σωστά.
  • Βάλτε την άσκηση και κίνηση καθημερινά στη ζωή σας.
  • Κλείστε την τηλεόραση και βάλτε την διαδραστική πνευματική άσκηση στη ζωή σας. Αξιοποιήστε την σύγχρονη τεχνολογία με τα tablets και τους υπολογιστές, που δίνουν άπειρα παιχνίδια εξάσκηση μνήμης και συγκέντρωσης προσοχής.
  • Μάθετε ξένες γλώσσες. Ταξιδέψτε. Ανοίξτε ορίζοντες.
  • Γνωρίστε νέους καλλιτέχνες. Αφήστε την μουσική να σας ταξιδέψει.
  • Εξασκείστε την μνήμη και την αισιοδοξία σας.
  • Εργαστείτε, ακόμη και αν…. «δεν εργάζεστε».
  • Προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο. Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες για κοινωνική συνεισφορά είτε οργανωμένα, είτε από μόνοι σας.
  • Διαβάστε για εσάς και διαβάστε σε άλλους. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να το απολαύσουν μαζί σας.
  • Φροντίστε καθημερινά τον εαυτό σας.
  • Βρείτε συντροφιά. Υπάρχουν και άλλοι σαν κ εσάς. Κάνετε παρέα με ανθρώπους που σας χαλαρώνουν ή σας διασκεδάζουν.
  • Πετάξετε τις ενοχές για όσα δεν κάνατε! Σχεδιάστε ΣΗΜΕΡΑ αυτά που θέλετε να κάνετε από εδώ και πέρα.

 

Το Μοντέλο “Feeling Great, Looking Great”© (F.G.L.G. Model© ) της Δρ. Κατερίνας Αθανασίου 

Η Δρ. Κατερίνα Αθανασίου, έχει αναπτύξει το Μοντέλο “Feeling Great, Looking Great”© (F.G.L.G. Model© ) με τις 4 βασικές Πηγές Ενέργειας και Ευεξίας μας. Τέσσερις βασικές πηγές ενέργειας μπορούν να διατηρήσουν ακμαίο τον άνθρωπο, για αρκετά χρόνια:

  1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η καλή διατροφή είναι και τώρα, όπως και πάντα, απαραίτητη. Καλό είναι να γίνονται ιατρικές εξετάσεις και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για να δούμε τι μας ταιριάζει και τι όχι. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας, όχι βάσει του τι κάνουν οι άνθρωποι της ηλικίας μας… Τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, ασβέστιο, βιταμίνες, κλπ. συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, πάντα με την συμβουλή του ιατρού ή άλλου ειδικού. «Ας γίνει το Φάρμακό σας η τροφή σας και η τροφή σας το φάρμακό σας», υποστήριζε δικαίως ο Iπποκράτης.
  1. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – ΚΙΝΗΣΗ: Η σωματική άσκηση, είναι απαραίτητη όσο μεγαλώνουμε. Καλό είναι να προσαρμόζεται το επίπεδο της άσκησης με τις σωματικές ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ανθρώπου. Και εδώ ο νους είναι σημαντικός, καθώς μπορεί να δίνει εντολές για περιορισμό της άσκησης όταν δεν χρειάζεται (υπερπροστασία εαυτού), ή για υπερβολική άσκηση για κάποιους άλλους (υπεραισιοδοξία, υπερβολική αυτοπεποίθηση). Η γνώμη των ειδικών και εδώ είναι σημαντική.
  1. ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ / ΧΑΛΑΡΩΣΗ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Όσο ανάγκη έχει το σώμα από άσκηση, άλλο τόσο έχει και από ξεκούραση. Ο καλός ύπνος, είναι σημαντικός. Όχι μπροστά στην τηλεόραση, ή στον καναπέ του σαλονιού. Μιλάμε για πραγματικές ώρες βαθύ ξεκούραστου ύπνου, που ξεκουράζουν τον οργανισμό και βοηθούν στην ανάπλαση επιπέδων ενέργειάς του.

Να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν από τα θέματα της ημέρας. Ο διαλογισμός και τα προσωπικά χόμπυ έχουν θετική επίδραση σε αυτή τη λειτουργία.

Επίσης, η διασκέδαση και το καλό χιούμορ δεν πρέπει να λείπουν από τη ζωή μας. Η καλή παρέα και οι στιγμές διασκέδασης συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευεξίας. Διασκέδαση, γλέντι, οι μικρές και μεγάλες απολαύσεις της ζωής, όπως ο καθένας επιθυμεί.

  1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με υγεία, φροντίζουν να αναπτύσσονται διαρκώς και πνευματικά. Η ζωή είναι όμορφη σε κάθε στάδιο. Νέες αναζητήσεις, φιλοσοφία, η επανεξέταση των αντιλήψεων της ζωής μας, έχουν άλλο νόημα καθώς μεγαλώνουμε και η ζωή μας εμπλουτίζεται με εμπειρίες.

Η καλλιέργεια του νου, με ασκήσεις μνήμης και παρατηρητικότητας, το διάβασμα, η εκμάθησης μιας νέας γλώσσας, νέα ερεθίσματα μουσικής, κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και βοηθούν στην συνεχιζόμενη προσωπική ανάπτυξη. Η αυτοβελτίωση και η προσωπική εξέλιξη είναι μία αέναη διαδικασία που δεν σταματά στον επαγγελματικό τομέα.

Σύμφωνα με το νόμο της εξέλιξης, οτιδήποτε δεν εξελίσσεται, πεθαίνει. Όπως υποστήριζε και ο Ηράκλειτος δεν υπάρχει στη φύση κατάσταση στασιμότητας, «τα πάντα ρει». Εάν όχι προς τα εμπρός, τότε σίγουρα προς τα πίσω. Και αυτό δεν θέλουμε να το αφήσουμε να συμβεί!

Όσο μεγαλώνω, υγιαίνω και ομορφαίνω λοιπόν.
Πιστέψτε το και θα το δείτε να γίνετε πράξη!

 

Με αγάπη,
Δρ. Κατερίνα Αθανασίου
drkatherineathanasiou@gmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram
Skip to content